Anikó tartozása majdnem 10 millió forint.
Nem csak az egyszerű emberek, de a hírességek, köztük egykori villalakók is szenvednek a megemelkedett frankhitel törlesztések miatt. De talán az egyik ügyvéd talált megoldást a problémára.

A frankhitellel kapcsolatos gondokat úgy lehetne egyszerűen elmagyarázni, hogy valuta alapú hitelt vesz fel valaki, majd a valuta árfolyama emelkedik, ezáltal az adósnak egyre többet és többet kell fizetnie.

VV Anikó megfogalmazása szerint az ember sosem éri utol magát és egyfajta ördögi körbe kerül. Több híresség is belekerült ebbe az ördögi körbe.

Hajdú Steve - akiről remek TROLL videót készítettünk korábban VV Éva Vs. Hajdú Steve - és Dopeman autóvásárláshoz vettek fel hitelt. Előbbi elmondása szerint mostanság mindig késik a befizetésekkel, emiatt hívogatja is a bank rendszeresen.

Dopeman így jellemzi az árfolyam emelkedés hatását a lelkivilágára:
- "A frank emelkedése kissé szomorúan, néminemű melankóliával vegyített sztoicizmussal tölt el."

A megkérdezett hírességek közül talán VV Anikó és Éva vannak a legnehezebb helyzetben.

Anikó 2007-ben vett fel hitelt, kb. 7 millió forintot, amely ma már 10 millióra rúg. A havi 40.000 forintos törlesztőrészlet pedig eléri a 100.000 forintot.

Éváék még a válság előtt vettek fel nagyobb összeget, melyre a házuk a fedezet. Időközben édesapját kirúgták, 2 diplomásként sem tud elhelyezkedni, így fizikai munkát végez, hogy legalább annyi pénzt összeszedjenek. A villa törtetője retteg a jövőtől. Fél, hogy elveszítik a házukat, és akkor nem lesz hová menniük.

A videóban megszólal egy ügyvéd is, nevezetesen dr. Czirmes György, aki mint mondja, nem kiskaput, hanem "nagykaput" talált a törvények kuszaságában.

Elmondása szerint ugyanis létezik egy Európai Uniós jogszabály - mely felette áll a honi törvénykezésnek -, mely kimondja:
-"A csatlakozás után kötött kölcsönszerződések esetén, ha az adósnak a hitelre ingatlan a fedezete, akkor a bank nem módosíthatja egyoldalúan a szerződést."

Az ügyvéd úr szerint ez megkerülhetetlen és megcáfolhatatlan, és már el is indított néhány próbapert az ügyben.

Ha pedig sikerrel jár, akkor az nem csak Éváéknak és Anikónak lesz megkönnyebbülés, hanem több százezer embernek is, akik hasonló cipőben járnak.




AJÁNLÓ

MEGSZÓLALOK ÉN IS, NEM VAGYOK NÉMA...